Jókai emlékház

A Jókai Emlékház épülete az 1900-as évek elején épült, a korábban egy tűzvészben leégett iskola helyén, a református templommal szemben. Ez az épület adott helyet az iskolának, és ebben az épületben lakott a község tanítója is. Jelenleg az épület utcafront felőli szobájában található a Jókai Emlékszoba, amely Jókai Mór tardonai bujdosásának emlékét őrzi. A szoba kiállítási anyagát képezi egy reformkori asztal, szekrény, valamint a Temesvári Állami Páncélszekrény Gyárban készült páncélszekrény. Ezt a szekrényt használta a falu bírója, majd a postán kapott helyet és onnan került az Emlékházba. Szintén találunk itt Jókai köteteket, köztük a miskolci Rákóczi könyvtár által adományozott 100 kötetes Jókai sorozat, melyet 1896-1898 között a Révai testvérek adtak ki. A kiállítási anyag ékessége a Jókay Jolán által 1905-ben a tardonai református egyházközség számára adományozott cizellált ezüstkehely.

Az Emlékház másik részében a látogató a helyi élet és történelem emlékeit találja meg. A kiállítás anyagát a falubeliek adománya képezi, melynek többségét 1989-ben gyűjtötték össze lelkes tardonaiak. A lakószoba és a konyha berendezései mellett az Emlékház jelentős gyűjteménnyel rendelkezik a kender feldolgozásához szükséges tárgyakból. Található itt tiló, gereben, guzsalyok, szövőszék és más érdekességek.

A korábban az iskola tantermének helyt adó teremben időszaki kiállítások kapnak helyet.


Nyitvatartás: Az Emlékház megtekintéséhez be kell jelentkezni.

Munkanapokon látogatási szándékukat jelezzék az Önkormányzatnál (telefonszám: 48/507-223, illetve 507-220), hétvégén Danada János polgármesternél (+36 30 329-2738) vagy Földessy Aranka képviselőnél (+36 30 525-5645)